Skam, skuld & avundsjuka

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om skam! Är inte det spännande, så säg. Vad händer i dig när jag säger skam, skuld och avundsjuka. Vad väcks i de orden? Det är DRÖMMARNAS TISDAG … vad har skam med drömmar att göra? 

Jo, skam, skuld och avundsjuka sätter sig ofta som en kil in i våra drömmar och blockerar vår kreativa kraft. Jag har coachat så många som inte vågar ta sin plats. Jantelagen hämmar många innan de ens försökt göra sin grej. Ja, jag tror att fler är rädda för framgång än att faktiskt misslyckas. Vad ska andra tycka? Rädslan över att bli bedömd och speglad i vår kreativ leder till att många förminskar sig själva. Konkurs ses av många i Sverige som ett stort misslyckande och skamfullt. I andra länder - ex USA - ses du inte som en riktig företagare innan du haft minst ett företag i konkurs. Som en naturlig del av processen. I Design Thinking, en metodik som jag gärna använder i innovationsprocesser pratar vi ofta om detta - hur det känns i oss när vi gör prototyper som inte faller ut som vi hoppats på eller önskade. Att det också är värdefull kunskap. Att vi ska separera ordet misslyckad till MISS LYCKAD. Men när det kommer till egna drömmar och företagande som är byggt på din egna kreativa talang är det lite svårare att känna sig som MISS LYCKAD när det går åt helvete. Även om det så bottnar i en avundsjuka, känns det hårt att bli bedömd.

Skam kommer ofta om vi fått kritik och är resultatet av andras negativa bedömningar. Skuld däremot kommer från vår egna negativa bedömning av oss själva, till exempel när vi agerar mot våra värderingar. Avund är en av de 7 dödssynderna. Inte konstigt att vi håller avundsjuka för oss själva. Att uppleva dessa tillstånd: avund, skam eller skuld är sällan något vi är stolta över. Men allt vi håller inne med fastnar i oss, stoppar upp vårt flöde, vår livskraft och hindrar oss från att leva i integritet, vår fulla kraft och där våra drömmar får flöda fritt. 

Hur gör vi då när skammen knackar på dörren. Att sätta ord på våra känslor och tillstånd i ett tryggt rum känns ofta skönt. Att gräva lite djupare och se vad som finns bakom skammen. Har du någon i din närhet du känner dig trygg med att uttrycka hela ditt känsloregister för? Jag kände skam och skuld så senast idag och fick då en pratstund med en klok och kär vän där vi på ca 15 min kunde reda ut var källan till skammen kom från och hur jag kunde agera för att låta känslan gå och möta det som bubblade upp på ett nytt sätt. Ja, det viktigaste är ju att vi inte låter skammen eller känslan som ligger till grund för skammen sitta kvar i våra kroppar. Notera, acceptera, låt gå och möt dig själv med snällhet och kärlek. Lite kallt vatten i ansiktet och en kram funkar fint för mig.

För botemedel mot skam är självkärlek, snällhet & självberöm - så idag bjuder jag in dig till att skapa en lista över vad du är stolt över och gillar med dig själv! 

ÖVNING 36: MÖT SKAM
Skriva en lista på det du är stolt över med dig själv,  känner och finner kärlek för.
Säg det som står på pappret högt till dig själv. Gärna vid en spegel så att du möter din egen blick. 
Och nästa nivå - säg det till någon annan person du känner dig trygg med!

image0jpeg

Lycka till! Världen vill se dig, i din sanna essens! 

Varje tisdag hela hösten - bjuder jag in till en övning som du kan haka på för att släppa loss fler drömmar och livsnjuteri i ditt liv! Haka på varje tisdag eller när du finner lust.

Med kärlek
Anna